in

Billigst at køre elbil, endnu!

Politikere står i for at overbevise os om, at vi skal købe elbiler for at fremme den grønne omstilling. 

Det er der god mening i, men når det kommer til økonomien ved at køre strøm, er der stor usikkerhed om elbilen. 

Det viser FDMs store bilbudget 2020. 

“Som vores beregninger viser, kan det økonomisk være en god idé at køre elbil lige nu, men det kan dog hurtigt ændre sig. For allerede fra næste år står afgifterne til at stige markant, og i 2022 udløber elbilernes delvise fritagelse fra elafgiften. Begge dele vil gøre det meget dyrere at køre elbil. Derfor efterlyser FDM en langsigtet løsning afgiftsspørgsmålet, hvis ikke salget af elbiler skal i stå,” siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.
 

Trods svagt stigende eludgifter for biler med strøm-abonnement er det i dag en smule billigere at køre elbil end en tilsvarende benzineller dieselbil, der viser FDMs store bilbudget 2020, der medregner alle relevante udgifter forbundet med bilejerskabet.
 
Ifølge FDMs beregninger koster det i gennemsnit 3,58 kr. pr. km at holde en elbil til 300.000 kr. kørende over fem år og 100.000 km. Det er noget billigere end for benzinbiler i samme prisklasse. Det er særligt udgifterne til strøm (brændstof) og ejerafgift, der er lavere for elbilerne, og som kan mærkes det samlede løbende budget.
 
Årets bilbudget er især interessant, hvis man overvejer at skifte til en el- eller plugin-hybridbil. Både fordi det giver et grundigt overblik over alle udgifterne ved at holde bil, men også fordi det afliver myten om, at det er dyrere at køre elbil,” siger Søren W. Rasmussen.
 
Sammenligner man en elbil direkte med en plugin-hybrid til samme pris, er elbilen også her billigst at holde kørende, men forskellen er ikke stor. Blandt andet fordi at efterspørgslen de populære plugin-hybrider betyder, at værditabet endnu er en smule mindre end elbiler. Det kan dog ændre sig de kommende år.
 
Om elbiler også de kommende år vil være billigere end benzinog dieselbiler er uvist og afhænger helt af, om de vil blive pålagt afgifter, og hvor højde disse bliver.
 
Også for ejere af benzinog dieselbiler er FDMs bilbudget for det kommende år godt nyt.
Især lave renter og faldende brændstofpriser gør det nemlig samlet en smule billigere at være bilejer i 2020 i forhold til året før. Konkret falder udgifterne to til fire procent svarende til op til 4.500 kr. Største besparelse har de dyreste biler. 

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings