https://www.youtube.com/watch?v=91OyWEjTcfE%5B/embed%5D
in ,

Renault 5 genopstår som stilikonet R5

Elsker personligt den trend der bygger videre på de gamle bil-stilikoner, for der har har været mange fantastiske bildesigns gennem tiden – og når de, på denne måde genopstår som frække, praktiske, moderne og ikke mindst, bæredygtige perler, klapper jeg i mine små hænder – og glæder mig over at den næste generation – og måske næste igen, får mulighed for at have minder om deres biler gennem livet. Så ved jeg godt, at der er 50 års forskel, når næste generation siger; superglad for min Renault 5, – og jeg svarer; det var jeg også for min;-)

52 år efter Renault 5 blev introduceret, er R5 tilbage. Med et design, der trækker tråde tilbage i 70’erne, er R5 svaret på svaret på nutidens bøn om elektrisk mobilitet på en ansvarlig og underholdende måde.

Alle, der bare har en smule interesse i biler – og især klassiske biler – husker den banebrydende Renault 5, der blev introduceret tilbage i 1972. En bil, der i den grad var svar på datidens krav om mindre og især mindre forbrugende biler – og helt exceptionelt blandt andet blev markedsført i USA som Renault Le Car.

Renault 5 var tilbage i 1972 den første bil, der kom under den magiske grænse på 5 liter brændstof pr 100 kilometer ved 90 km/t. Og faktisk fandtes der tilbage i 1974 en elektrisk Renault 5, som havde ikke mindre end 110 km rækkevidde.

Med en vægt på blot 750 kilo og plads til fem blev Renault 5 hurtigt en ikonisk fransk minibil, hvor produktionen først stoppede i 1996 efter mere end 5.5 mio. eksemplarer. Nu er det så tid til den nye Renault 5 anno 2024. Nemlig den fuldt elektriske R5.

Kompakt, nøjsom og højteknologisk

R5 er tredje elbil fra Renault indenfor tre år. Først kom Renault Megane E-Tech, så blev Renault Scenic E-Tech lanceret, og nu er det så tid til en minibil, der kan blive den nye tids pop ikon.

Snusfornuftig og vildt attraktiv på samme tid. Selv i tungeste version med det største batteri og mest udstyr holder den sig under 1500 kilo. Den har mulighed for at trække 500 kilo på krogen. Og samtidig er det en Neck turner med dets ikoniske retro look, med lodrette baglygter, aggressive forlygter og 18 tommer fælge – uanset hvilken version man vælger.

R5 er på ydersiden ni centimeter kortere end Renault Clio – men er til gengæld både bredere og højere. Med batteriet fladt i bunden – og med en akselafstand på 2.54, er der lige så meget plads indenfor som Renault Clio og bagagerummet sluger 326 liter.

Op til 400 kilometers rækkevidde

R5 kommer med to størrelser batteri. Et 40 kWh med 300 km rækkevidde og et 52 kWh batteri med 400 km rækkevidde. Motormæssigt er der 95 hk (215 Nm), 120 hk (225 Nm) og 150 hk (245 Nm) at vælge imellem. Tophastigheden er for alle versioner 150 km/t. Den elektriske motor er i øvrigt identisk med den, der sidder i Renault Megane E-Tech Electric og faktisk også Scenic E-Tech Electric.

Fælles for versionerne er, at R5 som den første elektriske Renault har muligheden for V2G (Vehicle to Grid) og V2L – altså at kunne forsyne elektriske apparater med strøm (støvsuger, el gril, værktøj mm)

For begge batteristørrelser gælder det, at de lader med 11 kW AC, men 80 kW DC på det lille batteri, og 100 kW DC på det store batteri. Med 11 kW lader tager det 4,5 time at lade fra 10 – 100 % på det store batteri, mens det tager 3.5 time på det lille batteri. Ved DC-ladning tager det 30 minutter at lade fra 15-80 % – uanset batteristørrelsen.

Og hvordan ser man så, hvor meget bilen en opladet med? Naturligvis i sin app eller inde i bilen, men en ret fed feature gør, at man kan se på lang afstand, hvor meget saft, der er kommet på batteriet. Det store 5 logo på kølerhjelmen er en indikator for opladningen. Hver af de fem streger, der udgør 5 tallet, viser 20 % batteriopladning. En rigtig fed feature. I øvrigt er det til at få øje på sin R5 uanset om den lader eller ej. Den kommer nemlig i ret tydelige farver. Blå, grøn og gul som lanceringsfarve. Er man til mindre vilde farver, fås den også i hvid, sort og grå.

Google styrer

Som med både Renault Megane E-Tech og Scenic E-Tech er R5 en high tech bil med OpenR link med Google indbygget. Det betyder, at man kan bruge Google Maps, Google Assistent og, at der er trådløs adgang til både Apple Car Play og Android Auto. Desuden er der som standard mere end 50 forskellige apps – blandt andet Spotify og Waze.

Sikkerheden er også i top med seks airbags som standard, og med en lang række ADAS systemer ”lånt” fra storebrødrene. Blandt andet intelligent adaptive cruise control. Ved at bruge geolokation og mapping data – lader den bilen scanne vejen foran, så der tages højde for sving, rundkørsler og ændrede fartgrænser. Et system, der er hentet fra modeller som Austral og Rafale. Der er også en helt ny feature – nemlig My Safety Switch – der med et enkelt tryk lader føreren aktivere eller deaktivere hele fem ADAS systemer på en gang.

Alt sammen styret og synligt på de to 10-tommers multimedieskærme, der danner overblik over navigation og infotainment.

En rigtig europæisk bil

Mens mange nye elbiler bygges og sejles hertil fra Kina, bygges R5 i Nordfrankrig med brug af et helt økosystem af underleverandører, der alle er under 300 km væk fra fabrikken. Både bil og batteri produceres og samles på Renaults fabrik i Douai, mens blandt andet motoren og reduktionsgearkassen bliver produceret i Cleon.

Med placeringen i Frankrig er det forventet, at mere end 75 % af kunderne befinder sig under 1000 kilometer fra, hvor bilen er produceret. Det vil konkret sige, at alle jyder fra Horsens og nedefter passer på de 75 %, da der er 998 km fra Horsens til Douai, mens en Københavner tilhører 25 % af mindretallet, idet der er 1039 km fra København til Douai. Men, det er trods alt mindre, end de mere end de omtrent 7000 kilometer, der er i fugleflugtslinje mellem København og Bejing

Så alt i alt er der tænkt miljø ind i alle led af bilen. Både når det handler om transport af råvarer, og afstand til kunderne. Men det stopper ikke der. 85 % af bilen er bygget så den kan genanvendes, 19,4 % af bilen er lavet af genanvendte materialer og 100 % af sædematerialet i Techno og Iconic versionerne er lavet af genbrugte plastikflasker

R5 kort og godt

Dimensioner

Længde: 3.92 meter

Bredde: 1.77 meter

Højde: 1.5 meter

Akselafstand: 2.54 meter.

Vægt: Fra 1350 kilo (40 kWh) til 1450 kilo (52 kWh)

Motor og batteri

95 hk – 215 Nm

120 hk – 225 Nm

150 hk – 245 Nm

Lithium ioon batteri.

52 kWh batteri – 400 km WLTP

40 kWh batteri – 300 km WLTP

Opladning

11 kW unidirectional 95 hk motor

11 kW bidirectional 120 og 150 hk motor

80 kW DC for 120 hk motor

100 kW for 150 hk motor

Præstationer:

0-100 km/t under 8 sek

80 -120 km/t under 7 sek

Tophastighed 150 km/t

What do you think?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings