in

Så høje er fartbøderne i Europa

En lidt for tung speederfod eller ulovlig overhaling er ikke bare farlig, det kan også hurtigt gøre feriebudgettet lidt mere skrabet. 

Flere europæiske lande har nemlig igen i år justeret deres bødetakster for en lang række trafikforseelser forud for sommerens kør-selv-ferier.  

Det viser en oversigt over taksterne for en række trafikforseelser i 21 europæiske lande. 

Justeringerne betyder, at man i populære ferielande som Italien og Frankrig risikerer en “hilsen” på henholdsvis 175 og 135 euro, hvis speedometernålen ryger over 20 km/t. mere end det tilladte. Og overstiger man den tilladte hastighed med 50 km/t., begynder bødetaksterne i støvlelandet nu ved 545 euro, mens den i Frankrig er 1.500 euro eller 11.250 kroner.

Også bøderne for brug af håndholdt mobil bag rattet har fået et nøk opad rundt om i Europa. Det gælder især i Tyskland, hvor taksten er steget fra 60 til nu at starte ved 100 euro.

”Man har det seneste år i Tyskland haft fokus på brug af mobil og anden elektronik bag rattet. I den forbindelse har man skærpet sanktionen. Uanset bødestørrelsen, bør man ikke bruge mobil bag rattet og slet ikke på ferien, hvor trafikbilledet ofte er anderledes, end det man kender,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange, og tilføjer:

”Man skal i det hele taget altid køre efter forholdene og overholde love og regler. Det kan dog ske, at man får en bøde. Da bødetaksterne for en række forseelser i flere lande er højere, end mange måske er klar over, og myndighederne i flere lande kan opkræve bøder på stedet, kan vores bødeoversigt være en god hjælp.”
 
Selvom bødetaksterne kan være ganske høje, er det muligt at få rabat. I Spanien er der eksempelvis hele 50 pct rabat, hvis man betaler på stedet eller inden 20 dage. I Italien er rabatten 30 procent ved afregning inden for fem dage, mens man i Frankrig slipper med minimumstaksterne for en række forseelser, hvis man betaler enten på stedet eller inden for 15 dage afhængig af, hvad man får bøde for.
 
Betaler man hele eller en del af bøden på stedet, er det dog vigtigt, at man husker at få en kvittering.
 
”Får man en berettiget bøde på ferien, skal man naturligvis betale den. Også selvom den først dukker op, når man er kommet hjem igen. I dag kan de fleste EU-lande nemlig inddrive bøder direkte i Danmark. Derudover kan bøder på mere end 70 Euro inddrives via de danske myndigheder. Derfor er det en god idé at notere sig, hvad hastighedsgrænserne er i de forskellige lande. Det er godt for både trafiksikkerheden og ens feriebudget,” siger Dennis Lange.

Se oversigt over de europæiske bødetakster på www.fdm.dk 

Kilde: FDM

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings