in

Få styr på dækreglerne i Europa 

Skal du på kør-selv-skiferie, skal du være opmærksom på, hvor forskelligt kravene til sikkerhedsudstyr er i Europa. 

Så vil du være klædt rigtigt på til vinterkørsel til de mest populære skiferiedestinationer, så skal du læse her: 

I Norge er det er et krav, at bilen har et tilstrækkeligt vejgreb. Vinterdæk og snekæder er derfor nødvendige, når der er sne eller is på vejen. Det er tilladt at køre med pigdæk inden for perioden fra den 1. november og til om med påske – vær opmærksom på, at visse kommuner har indført en afgift for køretøjer, der kører med pigdæk.

I Sverige skal du køre med dæk, der er godkendt til vinterkørsel fra den 1. december til den 31. marts, hvis vejene er våde, det er frostgrader, og der ligger sne eller is på vejen. Helårsdæk med ”snefnug-mærket” er lovlige, men Jesper Sørensen anbefaler altid, at du kører med vinterdæk. 

I Østrig er vinterdæk lovpligtige fra den 1. november til den 15. april. Det er ikke nødvendigt i Frankrig og Schweiz, men på de schweiziske veje risikerer du en bøde, hvis du sinker trafikken og ikke har monteret vinterdæk. 

Snekæder er obligatoriske i Schweiz og Frankrig, hvis der er skiltet med det. Skiltningen kan være midlertidig, så du kan altid risikere at få brug for snekæderne. 

”Jeg anbefaler, at du medbringer snekæder, når du skal køre i snedækket terræn. Det er selvfølgelig en ekstraomkostning, men det er en eventuel bøde også. Glem ikke, at det er for jeres egen sikkerheds skyld”, siger teknisk chef hos Bridgestone, Jesper Sørensen, , og tilføjer, at snekæder kan lejes hos forhandlere af biludstyr. 

I Østrig er det førerens ansvar, at bilen har det nødvendige vinterudstyr. 
Så husk at tjekke om det krævede vinterudstyr er med, hvis du lejer bil. Obligatorisk vinterudstyr er advarselstrekant, nødhjælpskasse og sikkerhedsvest til føreren. 

Så skulle der være styr på kørslen – husk også at pakke bilen med alle de nødvendige dokumenter: pas, kørekort, det blå sygesikringsbevis (Har du fået det fornyet?), bilens registreringsattest og det grønne og røde forsikringskort. Vær forberedt på nødsituationer og medbring advarselstrekant, brandslukker, forbindskasse, alkoholtester, gul refleksvest til alle bilens passagerer og ekstra pærer. Også indenfor lovpligtigt udstyr er der stor forskel på de landene. 

Nu skulle du gerne være helt klar til en sikker køretur til ski-destinationen – hvor sikker du skal være på selve pisten, er helt op til dig selv! 

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings