in

Cykelhjem og bil taler sammen

Biler blandet med cykler. Det er en farlig cocktail.

Herhjemme omkom 26 cyklister i trafikken i det år, der snart går på hæld.

Og det er 26 for mange!

Derfor forskes der meget i adfærd og teknologi, der kan redde liv.

Volvo Cars mener fx, at dødsfald og alvorlige kvæstelser i trafikken er uacceptable. Den svenske sikkerhedspioner har derfor erklæret i sin Vision 2020, at ”I 2020 må ingen blive dræbt eller komme alvorligt til skade i en ny Volvo”.

Målet er at bygge biler, der ikke er i stand til at kollidere.

Til at nå målet, har Volvo, POC, en anerkendt svensk producent af sikkerheds-sportsudstyr, og Ericsson, udviklet et teknologisk, bærbart koncept til cyklister, der har potentiale til at redde liv.

Ved hjælp af en smartphone app til cyklister (Strava fx) og via Volvo-skyet kan cyklistens position deles med bilen og vice versa. Hvis systemet vurderer, at en kollision er umiddelbart forestående, sendes en advarsel til begge trafikanter, så de kan gøre noget for at rette op på situationen.

Volvo-føreren bliver advaret om, at cyklisten befinder sig i umiddelbar nærhed via en såkaldt head-up display alarm; også selv om cyklisten befinder sig uden for synsvidde, f.eks. rundt om et hjørne, bag et andet køretøj eller er svær at få øje på i mørke. Cyklisten bliver advaret via et lys, der er monteret i hjelmen.

Det ny koncept er resultatet af et svensk partnerskab mellem Volvo Cars, POC, der er førende inden for sikkerhedsudstyr til visse ekstremsportudøvere og cyklister, samt Ericsson, der er førende på verdensplan inden for kommunikationsteknologi- og tjenester.

Det nye, skybaserede sikkerhedskoncept rummer spændende udviklingsmuligheder, og kan ultimativt redde liv inden for hele spektret af bløde trafikanter.

 Teknologien præsenteres på International CES i Las Vegas i dagene 6.-9. januar 2015.

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings