in

Hvordan gør DASU egentlig?

I de to foregående artikler har vi set på de overordnede principper i DASU og Team Danmarks talentudviklingsarbejde. Nu er tiden kommet til at gå ned i materien: hvordan foregår det?

Pyramiden for DASU & Team Danmarks talentkoncept ser overordnet sådan ud (fig. 1):

Dasu_fig1

 

Men i virkeligheden er det sådan (fig. 2):

Dasu_fig2

 

 

 

 

 

Forklaring følger, men lad os i første omgang kigge på Fig. 1, Niveau 3:
Niveau 3: grunduddannelsen
Hvert andet år udtager DASUs Eliteudvalg et nyt kuld af kartingkører i 13 – 14 års alderen, og tilbyder dem optagelse i et toårigt grundforløb. Talenterne udtages fra klassen KF Junior, og de udvalgte har allerede demonstreret et stort talent i nationale ungdomsklasser. Ideelt set har de også gjort sig de første internationale erfaringer.

De indplacerede modtager en ”grunduddannelse” i at være eliteidrætsudøver på tre områder: sportspsykologi, fysisk træning og køreteknik. Hertil kommer kurser i sportsernæring, skadesbehandling og anti-doping. Uddannelsen foregår via et antal samlinger, hvor instruktørerne er professionelle indenfor hver deres område.

DASU_Billede1

 

 

 

 

 

 

 

I det første år på Niveau 3 undervises separat i hvert fagområde. På andet år sammenkøres især den fysiske og mentale del på en større træningslejr; typisk en uge på La Santa eller lign.

Samtidig foregår en intensiv, sportsspecifik træning hvor de indplacerede måles på deres sportslige præstationer. I forbindelse hermed har DASU ansat specialister til denne vurdering, der naturligvis er meget afgørende for de indplacerede.

Efter forløbet på Niveau 3 har de bedste muligheden for at gå videre til Niveau 2. Dette behandles i næste artikel.

DASU_Billede2

 

 

 

 

 

 

 

DASU Race Academy
Men tilbage til fig. 2. Afgørende for pyramiden med Niveau 3 – 1 fungerer, er en til stadighed værende talentmasse. For at sikre denne er til stede indførte DASU i 2013 DASU Race Academy. Det sker med støtte fra FIA Institute og Team Danmark, men er ikke den del af det egentlige talentudviklingsprojekt DASU og Team Danmark udfører.
DASU Race Academy henvender sig til unge kartkørere i aldersgruppen 8 – 13 år. Via tre Race Camps om året tilbydes alle, der deltager i Dansk Super Kart klasserne Cadet Mini, Cadet Junior og KF Junior, undervisning på en række fundamentale områder.
DASU har taget initiativ til DASU Race Academy i erkendelse af unionens medlemsklubber, for de flestes vedkommende, ikke er ”klædt på” til selv at løse problemet med at tage godt imod nye, og tilbyde dem trænerbistand (som f.eks. i en fodboldklub).

 

 

DASU_atk_forside

For at løse dette problem har DASU, med stor hjælp fra Team Danmark, iværksat projekt ”Motorsport ATK”. I foråret 2014 præsenterede man således en manual til klubberne omkring korrekt træning af børn og unge i kartsporten. Samtidig genoptages kurser for karttrænere. Målsætningen er at klubberne skal blive langt bedre til at modtage nye kørere og give dem en god start i sporten. Meget vigtigt.

DASUs talentarbejde støttes, foruden Team Danmark og FIA Institute, af Dansk Metal og FDM.

What do you think?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings