in

Det sværeste skridt i motorsporten

Den sidste af fire artikler om DASU og Team Danmarks talentudvikling har ladet vente på sig – af den grund, at den skulle være så aktuel som mulig, nu da sæsonen 2015 står for døren.

Sidste artikel omhandlede DASU Race Academy og DASU/Team Danmark Niveau 3, der er ”grundtræning” for udvalgte talenter i kartingsporten.

Men når de unge talenter når en alder af 16 – 17 år står de overfor den foreløbig største udfordring i deres unge karriere, nemlig springet fra kartingsporten til formel- eller standardvognsracing.

DASU og Team Danmark har defineret to karriereveje efter Niveau 3; en der går i retning af Formel 1, og en der går i retning af langdistance- og sportsvognsracing.

Niveau 2 kaldes dette trin, og det er beregnet på den udvalgte skare af kørere der har vist potentiale til at kunne gøre sig håb om i sidste ende at kunne blive professionel.

Uheldigvis er der i bilsport ikke blot et spørgsmål om talent.

International bilsport (formelsport især) er en meget dyr fornøjelse, der kun er forbeholdt de talenter der har vist helt særlige evner (eller er ud af en formuende familie).

Det er ”survival of the fittest” i rendyrket form, hvor det ikke er nok at være god; man skal være ekseptionelt god hvis man skal tiltrække en af de få investorer/sponsorer der er parat til at åbne pengepungen for at hjælpe talentet videre.

Det kan være enkeltpersoner, eller fx Red Bulls juniorprogram.

DASU og Team Danmark prøver også at hjælpe de største talenter de første år på Niveau 2, selv om den økonomiske støtte der evt. kan tilbydes kun dækker en forsvindende lille del af et budget for f.eks. Formel 3.

I stedet prøver man at hjælpe med karriererådgivning, internationalt netværk og ekspertbistand fra Team Danmarks specialister indenfor områder som fysisk og mental træning, forlængede uddannelsesforløb, læger, ernæringseksperter, fysioterapeuter m.v.

Her et par cases fra efteråret 2014/vinteren 2015, der illustrerer dette.

Nicklas Nielsen.

Af mange anset som verdens bedste kartingkører, klar til skifte til formelsport.

En handlingsplan blev udarbejdet, hvorefter Nicklas i eftersommeren gennemgik et uddannelsesforløb i samarbejde med GP2-teamet iSport i England (det tidligere team Den Blå Avis), hvor den da 17-årige handelsskoleelev tilbragte adskillige dage i simulator med erfarne GP2 engineers som undervisere.

Dette forløb blev efterfulgt af testkørsler i England, Spanien og Frankrig for det hollandske Formel Renault 2.0 team Manor MP.

Men på trods af fine testkørsler måtte DASU og Nicklas erkende at et budget i størrelsesordenen 2,5 mill. for en fuld sæson ikke kunne sikres.

Nicolai Sylvest.

Med fuld opbakning fra familien (søn af den tidligere DTC-mester Jesper Sylvest) har den hidtil yngste Danmarksmester i Formel Ford de sidste par år deltaget i det tyske Formel 3 mesterskab med flotte resultater.

Men på grund af sin højde, har Nicolai i samråd med familie og DASU/Team Danmark besluttet at skifte karrierevej og deltager fra 2015 i GT-racing.

Også her har et par ture til England og iSports simulator hjulpet i træningen og omskolingen.

ISport har, som man kan fornemme, spillet en stor rolle i arbejdet med talenterne de senere år.

Også Formel 3-talentet Mikkel Jensen har nydt godt af især Gavin Jones’ uvurderlige erfaring.

På hjemlig grund har DASU i 2014 indledt et samarbejde med FDM, der betyder at FDM Jyllandsringens daglige chef Jesper Carlsen har kunnet virke som ”driver coach” på banen for unge talenter under omskoling fra kart til bil.

Her har kørere som Nicolaj Møller Madsen, Michelle Gatting, Kasper Jensen m.fl. nydt godt af den erfarne instruktørs råd.

I de sidste par måneder har et dusin talenter fra bane, karting, rally, og offroad endvidere gennemført et forløb på fire samlinger med hver sit tema.

Samlet vinder af disse samlinger blev Mikkel Mac.

Sidste trin på pyramiden er Niveau 1, eller i Team Danmark terminologi ”Verdensklasseatleter”. Niveau 1 er reserveret udøvere der regnes for kandidater til at vinde et VM eller EM indenfor en overskuelig årrække.

I 2015 har DASU følgende kørere indplaceret her: Kevin Magnussen, Jan Magnussen og Michael Christensen.

Hvem der i øvrigt er indplaceret i Niveau 2 og Niveau 3 kan man se her: https://www.dasu.dk/dasu/tvargaende_udvalg/eliteudvalget/indplacerede

What do you think?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings