in

Vinterdæk på glatis

Advarsel: Du skal se dig grundigt for, før du vælger fodtøj til vinteren.

En stor test af vinterdæk i FDM viser nemlig stor forskel på, hvor godt de forskellige vinterdæk er tilpasset det ofte våde danske vinterføre.
Stort set alle de 26 vinterdæk, der var med i testen, står godt fast i sne og is, hvorimod flere skuffede i kørsel på våd vej og er derfor ikke optimale på vores breddegrad. ”Vil man køre i vinterføre, er der ingen vej uden om vinterdæk. Både fordi det øger sikkerheden markant, men også fordi det har betydning for fremkommeligheden,” siger FDMs biltekniske redaktør Søren W. Rasmussen.
Du skal også være opmærksom på, at bilens ABS-bremser og andre elektroniske sikkerheds-systemer ikke er til megen gavn, hvis dækkene ikke er tilpasset årstiden.

Som en større test, FDM offentliggjorde tidligere i år, viste, skal temperaturen blot komme under plus fem grader, og vejene være let fugtige, før bremselængden bliver kortere på vinterdæk i forhold til sommerdæk. Udover at teste dækkenes egenskaber på våd og tør vej, i sne og på is, indgår også deres rullemodstand, slidstyrke og dækstøj i den samlede vurdering. Her klarer premium-producenterne sig endnu en gang bedst.

Og så lige den med helårsdækkene en gang til. Drop dem!
”Trods flere tilløb er det endnu ikke lykkedes at lave et godt helsårsdæk. Tværtimod kan man sige, at de testede helårsdæk tager det dårligste med fra både sommer- og vinterdæk. Derfor er disse dæk ikke noget godt alternativ,” siger Søren W. Rasmussen.

Dæktesten er lavet i et samarbejde mellem en række europæiske bilklubber, og de testede dæk var i størrelserne 14 tommer (175/65) og 15 tommer (195/65). Interessant set med danske øjne, da det er de dæk, der dels passer til de populære mikrobiler som VW Up, Toyota Aygo og Hyundai i10, dels passer på eksempelvis VW Golf, Peugeot 308 og Skoda Octavia.

Dæktesten er i år gennemført i perioden januar til april på testfaciliteter i Tyskland, Schweiz, Italien, Sverige og Finland.

Se FDM’s resultater for 14″ vinterdæk her

Se FDM’s resultater for 15″ vinterdæk her

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings