in

Bedste vinterdæk bremser bedst 

FDM har sammen med en række europæiske bilklubber testet 26 vinterdæk, og giver her et svar på, hvilke du skal vælge for at få maksimalt vejgreb, når det bliver glat. 

Og husk det er dumt at køre på sommerdæk i fra november til april. BASTA.

Testen tæller i år 26 vinterdæk i størrelserne 14 og 16 tommer, dæk i den “danskervenlige” størrelse, der passer til populære biler som Toyota Aygo, Ford Fiesta og VW Golf.

Når du skal ud på markedet for at finde det bedste vinterdæk, skal du se dig godt for. Der er nemlig stor forskel på, hvor gode de forskellige vinterdæk er. Det gælder ikke mindst vigtige egenskaber som bremselængde og vejgreb.

Hvor testens bedste dæk skulle bruge 33 meter for at bremse ned fra 80 til 20 km/t på våd vej, skulle det dårligste bruge 43,5 meter, altså 12,5 meter længere. Og hvor testens bedste dæk kunne klare 77,4 km/t uden at akvaplane på en vej med syv millimeter vand, mistede det dårligste dæk fodfæstet allerede ved 62,2 km/t.

”Som tidligere år er det igen egenskaberne på især våd vej, der adskiller testens bedste dæk fra de dårligste. Det gør kun testen mere brugbar for danske bilister, der skal have dæk, der passer til de ofte våde danske vinterveje og temperaturer, der ofte ligger omkring frysepunktet,” siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.

Som i tidligere test er det igen dæk fra premium-producenterne, der samlet klarer sig bedst. 11 dæk klarer sig til bedømmelsen god, mens 12 dæk klarede sig gennemsnitligt. Tre dæk dumpede testen.

”Der er de senere år solgt rekordmange biler, og mange skal måske ud og købe vinterdæk til deres nye bil. Men som vores test viser, er det ikke lige meget, hvad man vælger. Her er vores test en god guide, der kan hjælpe én med at finde det dæk, der passer bedst til ens behov og bil. Bilister har ofte forskellige krav til dæk, og det er langtfra sikkert, at testvinderne altid passer til ens behov,” Søren W. Rasmussen.  
  
Se alle resultaterne fra årets vinterdæktest på www.fdm.dk.

Vildmedbiler.dk anbefaler, at du sætter vinterdækkene på lige omkring 1. november, hvor vejtemperaturen kommer ned under syv grader, og hvor vinterdækkene har det bedste bid. 

Det er dumt at køre på sommerdæk i vinterhalvåret. BASTA.

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dansk racer-succes i udlandet

Stor Hyundai SUV til stærk pris