in

Så tænd dog de baglygter!

Biler, der kører rundt rundt uden lys i baglygterne, når det for eksempel er mørkt, regnfuldt eller tåget, er ikke et særsyn. Tværtimod!

Hele seks ud af ti danskere siger i en undersøgelse, at det har de oplevet mørklagte biler på vejene. 

Af dem siger 13 pct., at de af den grund har været involveret i en kritisk situation og for eksempel har måtte bremse hårdt op eller lave en undvigemanøvre.

Kravet er, at baglygterne skal være tændt fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, f.eks. når det regner, sner eller er tåget. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt baglygterne tænder automatisk, kan du starte bilen og derefter gå ud og kigge på baglygterne. Er de ikke tændt, og er det lygtetændingstid, skal du manuelt tænde nærlyset på bilen. Så er der lys både foran og bag på bilen. 

Hvis baglygterne ikke tænder automatisk, kan du få dit værksted til at indstille lygterne, så de bageste, ligesom forlygterne, tænder, når du starter bilen. 

“Korrekt lys på bilerne spiller naturligvis en særdeles vigtig rolle for færdselssikkerheden – både når det bliver mørkt, men især også når det er dårligt vejr med regn, sne eller tåge. Det kan være livsfarligt både for én selv og ens medtrafikanter, og derfor råder vi til, at man tjekker sit lys inden man starter køreturen,” siger Stefan Søsted, direktør i Færdselsstyrelsen. 

Lad os lige tage den med tågelygterne:

I lygtetændingstiden (i mørke) må tågeforlygter kun anvendes i tåge og ved kraftigt nedbør (regn, sne).

Uden for lygtetændingstiden må tågeforlys anvendes, selv om det ikke er tåget, men kun i stedet for almindeligt nær-/kørelys. Man må altså ikke køre med både tågelygter og nærlygter tændt, når det ikke er tåget.

Tågebaglygter må kun anvendes i tåge og ved kraftigt nedbør.

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings