in

Nu bliver lygterne digitale

Digitale forlygter lyder måske som noget fra en science fiction-film, men de findes allerede nu i Mercedes-Maybach S-Klasse. 

Teknologien eksisterer baserer sig på forlygter, der hver består af flere end én mio. mikroreflektorer, som alle styres individuelt.  

Når bilen møder modkørende eller forankørende, er teknikken i stand til at lyse vejen op rundt om den øvrige trafik uden at blænde. Lygtens høje opløsning og den individuelle styring af hver enkelt mikroreflektor gør det muligt for systemet at retningsstyre lyset med en hidtil uset nøjagtighed. 

Ved hjælp af sine kameraer og sensorer observerer og registrerer bilen konstant sine omgivelser. Denne data kombineres med information fra navigationssystemet, og på den baggrund udregner systemet i løbet af millisekunder det bedst mulige lysbillede i hver enkelt situation. 

Takket være den ekstremt høje opløsning er lygterne i stand til at projektere kraftigt oplyste symboler direkte på vejbanen foran bilen. De projekterede symboler er både synlige for føreren af bilen såvel som andre trafikanter og fodgængere. Der er dermed tale om en slags virkelighedens Augmented Reality, der højner trafiksikkerheden. 

Kører man eksempelvis igennem et vejarbejde med indsnævret vognbane, projekteres to streger på vejen, som hjælper føreren med at holde sig i sin bane. 

Opdager bilen en fodgænger nær vejbanen, beskæres lysbilledet, så personen ikke blændes af bilens lys. 

Når føreren aktiverer den aktive fartpilot DISTRONIC PLUS, projekteres den indstillede afstand til den forankørende bil på vejen foran. Ændres indstillingen, vises afstandsmarkøren igen. 

Systemet er i stand til at advare føreren mod visse farer og projektere relevant information direkte på vejen. Eksempelvis vises et snefnug ved risiko for glatføre. 

I første version af DIGITAL LIGHT er følgende symboler tilgængelige: 

  • Vejarbejde 
  • Risiko for påkørsel bagfra 
  • Lane-keeping-symbol 
  • Blind-spot-symbol 
  • Hastighed 

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings