in

Flere ny biler registrerer trætte bilister

Træthedsregistrering, intelligent lygtestyring og overvågning af vognbanen redder menneskeliv.

Op til 72 pct. af alle påkørsler med personskade kan eksempelvis forhindres med et automatisk nødbremsesystem.

Det viser en analyse, som Bosch har udført af egenskaberne i de vigtigste bilmodeller i hvert segment, baseret på registreringsstatistik for nye biler i 2013.

Svigtende koncentration og træthed, mens man sidder bag rattet, er meget farligt og årsag til mange trafikulykker. Trætte og ukoncentrerede bilister styrer mindre præcist og er oftere nødt til at foretage små korrektioner – og suppleret med andre parametre som fx køretid og klokkeslæt opdager førertræthedsregistreringssystemet disse tegn på begyndende træthed.

Et træthedsregistreringssystem analyserer konstant førerens styreadfærd og sender et optisk og akustisk signal, der opfordrer bilens fører til at holde en pause, inden han eller hun falder i søvn.

Der er installeret et træthedsregistreringssystem i 23 pct. af de nyindregistrerede biler i 2013, viser Boschs analyse.

Et andet af de mest anvendte assistentsystemer i nye biler er intelligent lygtestyring, som sørger for den bedst mulige oplysning af vejbanen i enhver situation – uden at blænde andre trafikanter. 20 pct. af alle nye biler var i 2013 udstyret med intelligent lygtestyring.

Det tredje mest udbredte førerassistentsystem er det automatiske nødbremsesystem. Hvis systemet registrerer en potentiel forhindring, forbereder assistenten bremsesystemet på en nødopbremsning eller udløser automatisk fuld opbremsning, hvis bilens fører ikke reagerer.

Andre relevante førerassistentsystemer er vognbaneassistenter – installeret i 10 pct. af alle nyindregistrerede biler i 2013 – som både advarer, når man forlader sin vognbane, hjælper med at holde vognbanen og overvåger området ved siden af og skråt bag bilen.

En advarselslampe på sidespejlet advarer bilens fører, hver gang en anden bil nærmer sig hurtigt bagfra eller allerede befinder sig i den blinde vinkel. Op til 28 pct. af alle trafikuheld, der skyldes, at biler utilsigtet forlader deres vognbane, kan forhindres med en vognbaneskiftassistent.

What do you think?

Written by Steen Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings