Benzin eller diesel?
Det afhænger stadig af kørselsbehov.
Men du skal tænke dig godt om, inden du farer ud og køber en ny bil.
En undersøgelse foretaget af ALD Automotive, et af Danmarks største leasingselskaber, viser, at man kan køre helt op til 60.000 kilometer om året før diesel bliver billigere end benzin.
Et konkret eksempel er VW Passat, hvor man kan køre helt op til 40.000 km om året, før dieselmodellen bliver billigere end benzin.
I en Opel Insignia kan man nu køre helt op til 60.000 km om året eller mere, før diesel er billigere end benzin.
Hos FDM råder man bilisterne til at vælge bil efter kørselsbehov.
Kører man mange, lange ture, skal man gå med en diesel, og kører man små, kortere ture, er det nødvendigt med en benzin.
“Dieselbilerne kan stadig køre længere end benzinbilerne, men der er sket meget med benzinbilernes brændstoføkonomi gennem de senere par år. Det har øget benzinbilernes konkurrencedygtighed, men vi råder til at vælge efter kørselsbehov, hvor man skal være mest påpasselig med diesel, og så derefter kigge på totaløkonomien,” siger Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom i FDM, til Ekstra Bladet.
Det er også vigtigt at tage med i betragtningerne, at flere udenlandske storbyer nu indfører en række forbud mod at køre med dieselbiler.
Fordele og ulemper ved diesel og benzin:
DIESEL
Det er en almindelig opfattelse, at diesel kun kan betale sig, hvis man kører lange strækninger. Det er kun delvis korrekt.
Tommelfingerreglen er, at du skal køre minimum 30 km og 30 minutter pr. køretur om dagen på dine primære ture – f.eks. til og fra arbejde, hvis du skal vælge diesel. Derudover egner en dieselbil sig bedst til minimal kø- eller tomgangskørsel. Dét skyldes, at bilens motor skal blive ordentlig gennemvarm, så den ikke soder til.
Rent økonomisk er der også forskel på benzin- og dieselbiler.
Dieselbiler kører generelt længere på literen, og diesel er billigere end benzin, men du skal være opmærksom på, at dieselbiler også er dyrere i afgifter end benzinbilerne.
Samtidig er prisen på en dieselbil ofte højere end på en benzinbil, da der er brugt mange penge på udvikling af dieselbiler de seneste år. Reparationer kan ofte også være dyrene på en dieselbil, men til gengæld kan du forvente, at kunne tjene mere på en dieselbil når du skal sælge bilen igen.
Dieselbiler larmer en anelse mere end benzinbiler, men dog ikke så udtalt som det var engang.
BENZIN
Kører du mest bykørsel og har du mange korte ture med kold motor, er det en fordel med en benzinmotor, da både indsprøjtningssystem og partikelfilter ved dieselmotorer ellers kan gå i stykker. Og det kan blive en dyr fornøjelse at få fikset.
Traditionelt set har dieselbiler kørt længere på literen end benzinbiler, men teknologien har ændret sig, så selv større benzinbiler nu kører længere på literen end tidligere.
Har du kun brug for en lille bil er de små benzinbiler ofte overkommelig i pris, da benzinmotorer er knap så dyre og derfor ikke vil trække prisen på bilen op på samme måde som en dieselmotor.
Benzinbiler er generelt lidt mere lydløse.
Vurdér hvilket kørselsbehov du har inden du vælger benzin eller dieselmotor, og hvis du stadig er i tvivl om hvilken type der passer bedst til dine behov så giv os et kald på 72 100 200, så kan vi uden tvivl hjælpe dig.
Kilde: Bilernes Hus, Silkeborg
GIPHY App Key not set. Please check settings